De KBN Vanencompetitie is voor beginnende jeugd (6-17 jaar) bedoeld om de drempel tot deelname aan wedstrijden te verlagen. Op deze competitiedagen kunnen jeugdkarateka’s deelnemen aan kata en kumite wedstrijden.

Zowel bij goede als bij slechte prestaties ontvangen de kinderen punten. Het accent ligt daarom niet op winnen, maar op het opdoen van ervaring in een plezierige en veilige omgeving. De beloning voor de inzet wordt tastbaar gemaakt door de punten over de verschillende competitiedagen op te tellen en te koppelen aan vaantjes in de kleuren van de verschillende banden. Bovendien ontvangen alle kinderen elke competitiedag een diploma met daarop het aantal behaalde punten.

Bron: www.KBN.nl

Op regelmatige basis gaan karateka’s ook naar andere wedstrijden. Als coach faciliteer ik graag deze activiteiten, opdat elke karateka zich optimaal kan meten op de verschillende (internationale)toernooien. Wie aan wedstrijden mee wil doen, respecteert de volgende gedragsregels:

– Op tijd op trainingen en wedstrijden aanwezig zijn.
– Is zelf in het bezit van alle wedstrijdbenodigdheden cq materialen.
– Goede hygiëne en lichaamsverzorging, nette gepaste sport/clubkleding.
– Acceptatie van methodieken en aanwijzingen van de (gast)coach/trainer.
– Topsportmentaliteit en discipline tijdens de trainingen en wedstrijden.
– Het tijdig bij de coach melden van absentie of blessures.
– Uitgangspunt is 100% aanwezigheid en inzet bij elke training.

Net als de Champions League, het EK en WK binnen het voetbal kent het Karate ook dergelijke grote internationale wereldwedstrijden en (stijl)toernooien. De grootste competitie heet de WKF  Karate 1-Premier League.
De complete wereldtop bindt dan de strijd met elkaar aan op de onderdelen Kata en Kumite.

In 2020 is Karate weer een Olympische sport.

1